Tornado Op Komst

Funki_drumnbass_lizarenee_700px

Op 5 mei was het weer dik AAN bij ‘Dansen bij de bus’ tijdens het Bevrijdingsfestival. De hele dag was deze area tot de nok toe gevuld met jongeren uit Groningen. “Er wordt hier dikke Harlem Shake gedraaid!”, hoorde ik een meisje in haar telefoon brullen om een vriendin ook richting de bus te krijgen.

Nou weet ik niet meer zeker of het nummer ‘Harlem Shake’ van Baauer ook daadwerkelijk voorbij kwam, maar dat muziekgenre heeft zeker de revue gepasseerd in de set van Guerilla Speakerz en in de set van Posij ontbrak deze cocktail van HipHop, Dance Hall, Garage en Techno ook niet. Trap heet het. Het muziekgenre dat vanuit Amerika als een super snelle en explosieve wervelwind onze kant op komt.

Zelf vind ik Trap echt te gek en ik denk dat dit komt omdat ik het me doet denken aan Drum n Bass. Naast UK Garage het eerste elektronische muziekgenre waar ik op mijn 15e mee in aanraking kwam. Het is, net als Trap, vrij complexe, maar explosieve muziek. Er zijn momenten van dreigende stiltes die een spanning opbouwen tot je eindelijk van de storm van breakbeats en subwoofende bassen bijna letterlijk een stomp in je maag krijgt. Heerlijk toch!

Zo’n 8 of 9 jaar geleden, toen Subsonic nog een Drum n Bass feestje in Simplon was (in plaats van de beste club van Groningen van dit moment) wilde ik geen enkele editie van het feest missen. En echt, als ik nog meer armen en benen had dan het beperkte paar wat er nu aan mijn romp zit had ik die ook in de strijd gegooid om de wervelwind die Drum n Bass heet te trotseren.

Met de komst van Dub Step een paar jaar terug was ik al in mn nopjes; de invloeden van Drum n Bass en UK Garage zijn daar duidelijk in terug te vinden. Nu, met de komst van Trap music is (voor mij) Drum n Bass terug van weggeweest.

Wil je ook eens vechten met zo’n muzikale tornado? Dan MOET je 8 juni naar Machtig – Virus Edition in Simplon. Met Ed Rush & Optical en Noisia kan de avond alleen maar legendarisch worden.