Liza’s hommage aan Jigga, Jay-Z

Jayz_LizaRenee_funki_DEF
1998 was het jaar dat Hip Hop mijn interesse greep. In de tijd dat MTV nog een Britse zender was, in de tijd dat er nog VJ’s waren die de videoclips aankondigden en het gezicht van MTV vormden. Toen er echt nog muziek werd uitgezonden. Nog voor muziek plaats heeft moeten maken voor zwangere tieners, drinkende macho’s, gepimpte auto’s en disaster dates. Jay-Z verscheen op mijn beeldbuis. Ik was 9 jaar, verstond weinig van wat hij zei maar toch greep hij met die zingende kids in de ghetto mijn aandacht. ‘It’s a hard knock life’ zongen ze en dat voelde ik wel. Sindsdien ben ik groot Hip Hop-fan en waardeer ik Jay-Z als een gelovige de predikant van haar kerk.

‘Zwarte muziek’ is een verzamelnaam die Radio 6 heeft gegeven aan de muziek die er van vrijdag 15 maart tot en met vrijdag 22 maart te horen zal zijn op het radiostation. Soul, funk en jazz zijn de muziekgenres die vollop voorkomen in ‘de Zwarte Lijst‘. Denk aan Otis Redding, Marvin Gaye, Curtis Mayfield, Stevie Wonder, Alicia Keys en Michael Jackson. ‘But what about hiphop?!’ is de vraag die ik de laatste 3 weken steeds op Twitter voorbij zag komen.

Met deze vraag had State Magazine mijn aandacht getrokken. What about Biggie, Nas, Dre, Wu-Tang, Jay Z of Kanye? Geen van deze pioniers is te vinden in de Zwarte Lijst. Dit teleurstellende feit vroeg om actie. State Magazine was van plan om dit jaar in actie te komen om samen met hun lezers meer hiphop in deze lijst te krijgen door te stemmen op een en dezelfde rappende uitverkorene. Na enig overleg is de keus gevallen op Jay-Z met het nummer ‘Hard Knock Life (Ghetto Anthem). Jay-Z heeft een discografie waar je u tegen zegt (maar liefst 16 albums) en schrijft nog steeds geschiedenis door samenwerkingen met o.a. Kanye West, J Cole en Kendrick Lamar. Voor State Magazine reden genoeg om deze rapper een plaats te gunnen in de Zwarte Lijst. Een mening die ik zeker met het magazine deelde! Weken lang heeft het Hip Hop Magazine hun volgers, likers en lezers herinnerd aan deze actie en tot mijn grote vreugde met succes! ‘Hard Knock life’ is dit jaar verschenen in de Zwarte Lijst en wel op nummer 122! Daarom hier op Funkimag een illustratie en hommage aan my boy Jigga, Jay-Z!