I Love Grunn

grun690px-fb-website

“Jij woont toch ook al je hele leven in Groningen?” werd me laatst gevraagd. Het is een vraag die me vaker wordt gesteld wanneer ik op een verjaardagsfeestje ben of wanneer ik op een borrel van een vriend van een vriend ben beland. Het bevalt me wel wanneer het woord ‘ook’ in die vraag is geplaatst. Veel mensen denken dat je echt wel wereldvreemd moet zijn als je al je hele leven in dezelfde stad woont. Het woordje ‘ook’ duidt erop dat ik waarschijnlijk te maken heb met een andere stadjer.

Ik weet dat veel jongeren niet de stad verlaten omdat ze het er niet meer leuk vinden, maar omdat het banenaanbod in het Westen simpelweg groter is dan hier. Maar toch voel ik soms de drang om mijn liefde voor de stad te verdedigen. Ik ben namelijk trots op het pronkjewailtje Grunn en geniet ervan om samen met vrienden, vrienden van vrienden en andere stadjers deel uit te maken van deze cultureel bruisende stad.

Komend weekend is een perfecte demonstratie van de culturele flexibiliteit, kunstige skilletjes en organisatietalent waar Groningen over beschikt:

PopUp Gallery De Drukkerij aan de Oosterhamrikkade ZZ nummer 7 is leuke plek om te checken als je je wat meer in de Groningse kunst en cultuur wilt verdiepen. Op vrijdag 22 november om 19:30 opent daar een expositie van kunstenaars Klaas Lageweg, Rutger Termohlen, Thijs Koster en Klaas Boter. Zij exposeren hier hun werk wat de ‘urban’ kant van de Groningse kunst representeert. Naast de tentoonstelling is er ook muziek van verschillende DJ’s en een zeefdrukcursus van Minke de Groot. Het initiatief komt van Urban House Groningen.

Een must op de Groningse culturele agenda is Jonge Harten Festival. Van 22 november t/m 30 november voorziet Jonge Harten Groningen van dans, kunst, muziek en toneel. Zelf ga ik sowieso op 30 november naar Double Bill III. Deze dansvoorstelling is licht, humoristisch en zelfs een beetje educatief, anders dan het emotioneel zware en beladen gevoel dat ik soms met dans of toneel krijg. Jonge Harten bestaat uit veel meer van dit soort voorstellingen. Een andere Jonge Harten-aanrader is de Amsterdamse band Spilt Milk die op 29 november in het Jonge Harten PopUp Café speelt. Het is lieve, mooie, alternatieve muziek waarbij je wordt aangeraden goed naar de teksten van de nummers te luisteren. Deze zijn namelijk gecopy-paste uit Amerikaanse poëzie. Beter goed gejat dan slecht bedacht!!!

Tegelijkertijd is er nog iets spannends gaande: Art Basement in EMG Faktors. Het is een van de vele evenementen die Let’s Gro organiseert om Groningers te inspireren om na te denken over de toekomst van onze mooie stad. Hoe kan het nog mooier, innovatiever, groener, cultureler? Bij de Art Basement is van 16:45 tot 03:00 uur van alles te beleven aan theater, film, beeldende kunst, muziek, cabaret en poëzie. Vanf 21:00 uur begint de afterparty in EMG Faktors waar ik ook aanwezig zal zijn met Feest Gereed!