Andre 3000: Mijn Soort Mens

ANDRE3000-700px

‘OSM’ zeiden mijn ouders vroeger wel eens tegen elkaar wanneer ze kennis hadden gemaakt met de ouders van mijn nieuwe vriendjes en vriendinnetjes op de camping in Frankrijk. Ze bedoelden daarmee het dat Ons Soort Mensen waren. Van die mensen waar je gemakkelijk meteen honderd mee uit praat, waarschijnlijk vanwege overeenkomende interesses of werk in dezelfde sector. “Neem een stoel, wil je ook wat te drinken?” zegt een van de ouders.

Als het onze buren thuis waren geweest in plaats van op de camping, waren ze goede vrienden met mijn ouders geworden. Dat is het gevoel wat volgens mij een beetje hoort bij OSM. Toen deze term mij laatst te binnenschoot was het de bron van een van de uitgebreide hersenspinsels waar ik mijzelf wel eens in verlies. Het kwam door een nummer van Drake: ‘The Real Her’. Ik was blij verrast door het laatste rapverse in dit nummer. Andre 3000. Die dude van OutKast: I’m Sorry Miss Jackson / So Fresh, So Clean / B.O.B….

Soms denk ik te zien aan iemands Facebookprofiel dat het helemaal MSM (Mijn Soort Mens) moet zijn. De overeenkomst zit hem in de films, muziek en café’s of clubs die iemand ‘liked’. Ook gemeenschappelijke vrienden zijn een goede graadmeter. Wanneer ik de discografie van Andre 3000 eens doorneem is het me in een klap duidelijk. Deze kerel is duidelijk MSM. We hebben veel gemeenschappelijke vrienden: Beyoncé, Drake, Gorillaz, Frank Ocean, Lil Wayne, Jay Z, Snoop Dogg, Macy Gray, Erykah Badu, B-Real… Hij heeft met ze allemaal samengewerkt en ik spreek ze ongeveer wekelijks! Of nou ja, ik zeg meestal niets terug, maar ik luister wel aandachtig. Onze muzieksmaak komt ook overeen. Want als we niet allebei een passie voor Hip Hop hadden, hadden we elkaar nooit ontmoet! Of nou ja, had ik nooit kennis gemaakt met de muziek van OutKast. Ook houden we van dezelfde films. ‘All Is By My Side’ is daar een goed voorbeeld van. Voor deze film is Andre 3000 gecast voor de hoofdrol en kruipt hij in de huid van de inmiddels 43 jaar geleden overleden Jimi Hendrix.

De film beschrijft de periode in Jimi’s leven vóór zijn grote doorbraak, toen zijn artiestennaam nog Jimmy James was. Destijds was hij nog een onbekende ‘inval’-gitarist, maar wanneer Linda Keith (de vriendin van Keith Richards van the Rolling Stones) hem ziet spelen in Cheetah Club in New York gaat de carrière van de inmiddels legendarische gitarist met grote stappen richting stardom. Een door Linda Keith opgezette ontmoeting met Chas Chandler, de bassist van The Animals brengt hem ver. Chas Chandler neemt Jimmy mee naar Londen waar Jimi kennismaakt met de ‘music scene’ van Londen. Daar vindt de geboorte van ‘The Jimi Hendrix Experience’ plaats en daar ligt de oorsprong van Jimi’s legendarische status van nu.

De film gaat pas op 7 september in première tijdens ‘Canada’s Top Ten Film Festival’. Maar ik weet nu al dat deze in mijn favo filmlijst een plekje in de top 3 zal veroveren. Wat geweldig dat de rapper die ik in korte tijd heb leren (her)waarderen -niet alleen omdat hij muziek heeft gemaakt met mijn lievelingsartiesten, maar ook omdat ik hem fantastisch vind als muzikant- nu een film aan het maken is over de artiest waar ik mijn CD-collectie mee ben begonnen. Dat ‘Experience Hendrix: The best of Jimi Hendrix’ het eerste album is dat ik ooit gekocht heb, is trouwens 100% zeker gekomen door mijn vader’s muziek smaak. Hij luistert er graag naar. Vooral in de auto, onderweg op vakantie naar Frankrijk bijvoorbeeld.